Het staat nu ook wetenschappelijk vast, motorrijden is goed voor de hersenactiviteit. De Japanse doctor Ryuta Kawashima (ook de man achter de bekende videospelletjes ‘Brain training’  van de Nintendo DS) heeft er een studie aan gewijd en kwam tot de volgende conclusie.

Volgens de studie worden de hersenen van de motard beter en meer gestimuleerd dan die van de automobilist. Het rijden met een motorfiets vereist veel meer alertheid en hierdoor zouden de hersenen van de motorrijder veel minder snel onderhevig zijn aan ouderdomsverschijnselen.

Ryuta Kawashima voerde zijn studie uit aan de Universiteit van Tohoku. Hij deed dit in samenwerking met Yamaha. Kawashima zocht een groep van tweeëntwintig mannen van middelbare leeftijd uit. Het criterium was dat ze over een motorrijbewijs beschikten, maar minstens tien jaar niet meer met een motor hadden gereden. De helft van de groep diende twee maanden lang een motor te gebruiken voor zijn woon-werkverkeer, de andere groep diende zich zoals gewoonlijk te verplaatsen.

De studie brengt aan het licht dat de motorrijders veel beter scoorden tijdens de opgelegde vaardigheidtests.

Volgens de professor zorgt een comfortabele omgeving dat menselijke hersenen al snel luier worden. Het motorrijden zorgt ervoor dat de hersenen minder snel verouderen. Volgens Kawashima, zelf een grage motorrijder, bewijst zijn studie dat je door met de motor naar het werk te rijden, je mentale conditie flink kunt opkrikken.

Het motorrijden als hersengymnastiek, eerlijk gezegd, zo hadden we het nog nooit bekeken… 


(Bron: BMW Club Noord Nederland)

Motorrijden goed voor je Brein.