Een warme “KOUDE NOVEMBERRIT”

Deze rit stond op de kalender aangekondigd als Koude Novemberrit. Tijden veranderen, geen ijzige nachten en gure, regenachtige dagen, maar een zonovergoten dag met recordbrekende temperaturen. Bij het vertrek in Zaandijk meldden zich 15 rijders en rijdsters. Verdeeld over 3 groepjes vertrok elk kwartier na de koffie een groepje richting Barneveld. Elders uit het land waren ook nog eens 3 groepjes gestart. Een geweldige opkomst zo laat in het jaar. Door de aangescherpte coronamaatregelen is de horeca al weken gesloten, alleen pompstations bieden nog enige uitkomst. Dat kan ook anders hebben ze bij de club gedacht. Tot grote verrassing van de deelnemers  lag er bij vertrek voor iedereen een lunchpakket klaar. Onder een grijs wolkendek waar af en toe een zonnestraal doorheen priemde liep de aanlooproute over de snelweg naar het startpunt in Terschuur, niet ver van Barneveld.

“Koffiebar aan boord”

Op de Leemweg startte iedereen de route op. In het begin voerde de route ons door het weidse gebied tussen Nijkerk en Voorthuizen.  Langs uitgestrekte landerijen, afgewisseld door bos leidde de route ons naar Stroe en Garderen. In de dorpskern van Garderen nodigden bankjes ons uit voor een heerlijke kop koffie of een kop thee. Enkel rijders hadden namelijk een complete koffiebar aan bord. De eerste lunchpakketten moesten er ook aan geloven. De Marsen waren duidelijk favoriet. Na de pauze wees de gps ons richting het loofrijke Speulerderbos. Opvallend veel groen voor de tijd van het jaar en ook opvallend veel wandelaars in de bossen. Na het Uddelermeer  ging het richting Kootwijk. Langs vele vakantieparken, vol met bezoekers waarschijnlijk op de vlucht voor het coronavirus. In de omgeving van Wekerom weken de bossen meer en meer voor agrarisch gebied. In Ede bereikten we de oorspronkelijke startplaats. Inschrijven kon hier niet, omdat het clubhuis vanwege de coronacrisis gesloten was. Op het parkeerterrein naast het clubhuis werd een tweede koffiepauze ingelast en belangrijker, een moment voor een sanitaire stop. Het was inmiddels behoorlijk warm geworden.

Veel fietsers en wandelaars

Na de koffie de route opnieuw opgestart en begonnen met het eerste deel van de route richting Terschuur. We zijn niet de enigen die profiteren van deze unieke dag. De fraaie binnenwegen zijn inmiddels druk bevolkt met fietsers en wandelaars. Geen probleem, gewoon een kwestie van rekening met elkaar houden en het gas even dicht. Heerlijke stuurwegen, met hier en daar een verraderlijke bocht, brengen ons na drie kwartier in Terschuur. Daar nog even de benen gestrekt om vervolgens koers naar de Zaanstreek te zetten. Om 3 uur snuiven we de Zaanse lucht van cacao, zetmeel en pinda’s weer op. Weer thuis na een heerlijke rit en magistraal weer

Een Toertocht in Corona-tijd.